„Az új kulturális negyed igazi nagyvárosi, polgári hangulatot idéz” - Interjú Kirják Róberttel

„Az új kulturális negyed igazi nagyvárosi, polgári hangulatot idéz” - Interjú Kirják Róberttel

Most egy pillanatra képzelje el, ahogy egy langyos nyáresti előadás után, halk zongoraszó árnyékában, jégharmatos pohárral a kezében, igazi gasztronómiai különlegességekkel találkozik. Nyissa ki a szemét, mert ez nem álom! Az új kulturális negyed igazi nagyvárosi, polgári hangulatot idéz. Ennek kapcsán a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával, Kirják Róberttel beszélgettem.


Júliustól vendégprodukciókat láthat a közönség a Szabadtérin. Kikkel és milyen előadásokkal találkozhatunk?

Elsőként a Móricz-(F)Actor résztvevői, illetve Puskás Peti és Dallos Bogi lépnek fel egy gála keretében. Ezt követően érkezik Olt Tamás rendezésében a Furcsa pár, majd A Pál utcai fiúkat láthatja a közönség. Július végéhez közeledve többek között Verebes Lindával és Nagy Sándorral jön a Pletykafészek. Végül a hónap megkoronázásaként a Tallós Rita-rendezte Anyatigrisek, Király Linda, Danics Dóra, Veres Mónika (Nika) közreműködésével.


Miért tartja fontosnak, hogy legyenek vendégelőadások?

Egyrészt, mert a társulatnak pihennie kell. Ez a másfél hónap, amiben bepótoltuk az elmaradt előadásokat, nagyon intenzív volt. A pandémia alatt is megállás nélkül próbáltak és online tartalmakat gyártottak. Másrészt, Nyíregyháza már megszokhatta, hogy a nyári hónapokban vendégelőadásokkal, vendégszínészekkel találkozhat. Ez színesebbé teszi a kínálatot.


Nyíregyháza egyetlen színháza lévén ki kell elégítenetek minden műfajigényt. Ez igaz a Rózsakertre is, vagy itt a vidámságé a főszerep?

Egy szabadtéri színpad közel 1000 nézővel csak bizonyos típusú előadásokat tesz élvezhetővé. Itt egy prózai vagy drámai előadás nem élne meg, ezért elsősorban a zenés előadásokban, esetleg vígjátékokban gondolkodunk. Más műfaj nem adná azt a hatást, mint egy kőszínház intimebb környezete.


A Szindbáddal ismét bővült a Színház által üzemeltett helyek száma. Egy interjúban azt mondta, mindig a koncepciót a legnehezebb kitalálni. Passzoljon is a színház profiljába, de újdonság is legyen. Itt milyen előadásokkal készülnek? Miben lesz más, mint például a Bencs Villa?

Itt talán egy kicsit „színházibb” körülményeket tudunk teremteni, mint a Bencs Villában. Inkább kamaraelőadások irányába szeretnénk menni. A pódiumszínpad-avató előadásunk egy nagy sikerű, élőzenekaros est: az Edith és Marlene, a Kossuth- és Jászai-díjas Nagy-Kálózy Eszter és Botos Éva főszereplésével. Havonta egyszer vagy kétszer ilyen típusú előadásokat tervezünk. A nyári hónapokban a pódiumszínpadon, ahogy egy kicsit rosszabbra fordul az idő, a benti rendezvényteremben.


A társulat tagjainak esetleg várható önálló estje?  

A saját színészeink is megkapják a lehetőséget. Mindenképp szeretnénk, hogy folyamatos fellépők legyenek és zenei műfajokban is megmutatkozzanak. Például az Orpheum Madams-szel már van egy fix időpontunk július végére.


Emlékszem, amikor a szabadtéri épült, próbálgatta a nézőtér székeit, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb a közönségnek. Most is mindent letesztelt? 

Amennyire lehetett, itt is próbáltam megvizsgálni minden apró részletet, hogy a későbbiekben a használhatóság és a praktikusság szempontjából is működjön. Elmentem Kisvárdára is megnézni a VR szemüvegeket, hogy lássam, milyen élményt kaphat majd a néző.


Ha nyári este, egy üdítő előadás után még nem akarok hazasietni és átsétálok a Rózsakertből a Szindbádba, van lehetőségem még kiülni a teraszra? Nyitva találom még az éttermet? 

Igen, konyhával is várják a látogatókat, tehát akár egy színházi előadás után is tudnak vacsorázni.

Akkor egy egész napot el lehet tölteni a színház bűvkörében.

Így van! Az új kulturális negyed erre kiválóan alkalmas.  


Forrás: Nyíregyházi Napló, Molnár-Körtvélyfáy Zsófia


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.