Szaffi előadássorozat a Lázár Ervin Programban

Szaffi előadássorozat a Lázár Ervin Programban

A Móricz Zsigmond Színházban a Lázár Ervin Program keretében múlt péntektől 30-nál is több Szaffi előadáson szórakozhatnak a 3. és 5. osztályos tanulók a tanévben. A költségvetés évente egy alkalommal minden általános iskolásnak ingyen biztosít valamilyen kulturális élményt. Színházat, múzeumot, hangversenyt, őshonos állatok bemutatóját, vagy akár cirkuszi előadást. A kormány az előző években 5 és fél, 6 milliárd forintot szánt a programra.



Mai gyereknek készült ez az előadás. Érthető, általuk is használt poénokkal, és ha sikerül az ő hangjukon megszólalni, akkor az absztraktabb dolgok is eljutnak hozzájuk – fogalmazott a péntek délutáni bemutató után a rendező, Horváth Illés. Jókai Mór kisregényét Sediánszky Nóra dramaturg alkalmazta színpadra, mert fontos tanítása van Szaffi meséjének a nagyszínpadon.

„Elsősorban elfogadást, hogy az ember ne szégyellje azt aki, ne szégyellje, hogy honnan jött, ne akarjon más lenni, hogy nem csak az arany és a gyémánt számít kincsnek a világon. Szóval nagyon sok olyan emberi, lelki tartalma van, ami szerintem ennek a mesének a keretében nagyon jól interpretálható, vagy elmélyíthető gyerekeknek. Igazi erkölcsi tanulságai vannak a történetnek, amit természetesen meseszerűen, érthetően, szeretettel és humorral igyekszünk interpretálni. Én úgy látom, hogy bejött” – fogalmazott a bemutató után a rendező, Horváth Illés.

És valóban bejött az apró közönségnek a darab. Hangos nevetés, bekiabálás volt a reakció a színpadon elhangzottakra, de az első sorból még a helyükről is felágaskodtak, hogy láthassák a kincsesládát a színpadon. Erényesség, bölcsesség, illedelmesség, vitézség – mondja a kormányzó az élet fontos elemeit említve...

„Maga a kreativitás, és a megoldások engem teljesen lenyűgöztek. Nagy öröm volt számomra, hogy gyerekkoromban, 8 évesen a miskolci színházban a Gül Babát édesapámmal megnézhettem. Nagyon örülök, hogy Nyíregyházán nagyon sok gyereket tudok elhozni a színházba, és mindent meg fogok tenni, hogy a közeljövőben egyre többen jöjjenek és ismerjék meg a színháznak azt a varázslatos világát, amit én gyerekkoromban átérezhettem” – nyilatkozta Gecse Katalin, a Bem iskola pedagógusa.

Fantasztikus volt látni, ahogy a színpadon a fiatal színészek – egyetemi hallgatók és frissdiplomások – együtt tanulták a színházat, együtt fedezték fel a játék varázsát a gyerekekkel. Jók voltak ők is, és jó volt a közönség is.

„Ez a Lázár Ervin Program egy fantasztikus dolog. A Szaffi előadásra mintegy 10 600 gyereket várunk ebben az évadban. Ez egy őrületes nagy szám, és ők olyan gyerekek, akik nem biztos, hogy eljutnának színházba a Lázár Ervin Program nélkül. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy nagyszerű vállalkozás, nagyszerű ajánlat a kormányzat részéről, amit igyekszünk kihasználni. Az, hogy maga az előadás, amit csináltunk, ennyire hangos sikert aratott, az külön szívmelengető öröm számomra” – folytatta Horváth Illés.

A Lázár Ervin Program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül kínál ingyenes kulturális eseményt a kisiskolásoknak. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban előre láthatólag 10 600 gyerek láthatja ebben a tanévben a Szaffi című mesejátékot. Kettős szereposztásban játszik a darabban Dézsi Darinka, Tary Patrícia, Tar Dániel, Szeri Martin, Horváth Margit, Horváth Réka, Urmai Gábor, Gulyás Attila, Staub Viktória, Urbán-Szabó Fanni, Sikó Koppány, és Kovács Vecei Fanni.

Forrás: nyiregyhaza.hu


Szaffi előadásunk valamennyi általános iskolás részére elérhető gyermek és ifjúsági színházbérletünkben, melynek előadásairól bővebb információ itt találnak az érdeklődők!


Bérletekkel kapcsolatos információ:

Szervező- és Jegyiroda 4400 Nyíregyháza, Színház u. 2.  

Telefon: + 36 42 507 006 

Hétköznap 9 és 17 óra között hívható telefonszámok: +36 30/303-2875 +36 20/233-2926 

E-mail: SZERVEZES@MORICZSZINHAZ.HU

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-17 óráig


Jegyek elérhetőek: itt!


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.