VIDOR Fesztivál

VIDOR Fesztivál – minden évben újdonságokkal


A Móricz Zsigmond Színház idén immár huszonharmadik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált Nyíregyházán. A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje hagyományosan 9 napon át tartó összművészeti fesztivál minden évben augusztus végén (idén: augusztus 23-31-ig), mely nyitott mindenki előtt a kulturális esélyegyenlőség jegyében, ugyanis a programok 80 százaléka teljesen ingyenes.

Évről évre újabb fesztiválhelyszínek születnek, a műsorprogramban a hagyományos világzenei koncertek, az irodalmi beszélgetések, felolvasó-, és bábszínházak, mutatványosok, képzőművészeti kiállítások mellett már az itthoni könnyűzene legnépszerűbb előadóit is láthatja a közönség.

A VIDOR-ra minden évben a hazai teátrumok vígjátéktermésének legjavát igyekeznek házhoz hozni a szervezők a nyíregyházi közönségnek. A nevettetés nagymestereinek seregszemléje nem csak a publikum, de a színházi szakma ünnepévé is teszi az év legvidámabb hetére szervezett versenyprogramot, melyet évről évre fokozott médiaérdeklődés kísér.

A VIDOR Fesztivál hazánk egyik legrangosabb és leglátogatottabb (évi 130-160 ezer néző) összművészeti eseménysorozata, amely „Minősített Fesztivál” lett, és elnyerte az EFFE Label nemzetközi minősítést is. A Magyar Marketing Szövetség által szervezett 2019-es, 2021-es és 2022-es Marketing Diamond Awards-on a VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház Marketing Gyémánt díjat nyert az összművészeti rendezvénnyel kapcsolatos marketing tevékenységéért.

A VIDOR Nyíregyháza és az észak-alföldi régió legjelentősebb kulturális eseménye, legfőbb vonzereje, amely jelentős turisztikai forgalmat generál az utószezonnak számító időszakban, s fontos többletbevételhez juttatja a különböző helyi vállalkozásokat. Az elmúlt években valamennyi hazai fesztivál közül a legtöbbet tett azért, hogy a kulturális esélyegyenlőség jegyében mindenkihez anyagi, társadalmi és egészségi helyzetétől függetlenül eljuttassa a minőségi kultúrát. Amellett, hogy mindazok ingyenesen hallgathatják meg a legnevesebb világsztárok koncertjeit, akik nem engedhetik meg maguknak a koncertjegyek megvásárlását.


A Fesztivál szervezésével megbízott Móricz Zsigmond Színház vezetése évről-évre törekszik az összművészeti rendezvény megújítására, újdonságok bevezetésére. A seregszemle zenés vígjátékok számára is pályázatot hirdet a színházak között. A prózai vígjátékok mellett így már a nyár folyamán jobbnál jobb zenés vígjátékoknak is teret adnak a Zenés VIDOR Nyár keretében a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, melyek ugyanúgy versenyen mérettetnek meg. A szervezők évről évre arra törekednek, hogy a sokszínű és nívós versenyprogram mellett rengeteg élményt adó zenei, utcaszínházi és egyéb kulturális csemegét kínáljanak a nézőknek, akik azt is megtapasztalhatják, milyen jó pár napra, vagy egy bő hétre Nyíregyházán vendégeskedni.

Móricz Zsigmond Színház

Nyíregyházi színielőadásokról már 1831. júniusából származnak helyi híradások, bár ekkor még nem volt önálló színházépülete és önálló társulata sem városunknak. A ma is álló kőépület Alpár Ignác tervei alapján csak több évtized múlva, 1894. február 6-án, az egykori Széna piacon nyílt meg. A Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának alapítására pedig csaknem 100 év elteltével, 1981-ben került sor.

Rózsakert Szabadtéri Színpad

2018 nyár végére - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és „A ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA” program támogatásával - megszépült, csaknem 1000 férőhelyesre bővült nézőterű Rózsakert Szabadtéri Színpad tavaly már a korábbi években megszokott időben nyitotta kapuit: június közepétől egészen augusztus közepéig minden hétvégén nagy kedvencekkel, impozáns fellépőkkel és meglepetéssekkel várta a romantikus nyári esték szerelmeseit.

Szindbád

A SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytér Nyíregyházán a belváros szívében, a Móricz Zsigmond Színház és a Kállay-kúria által közrefogott épületben, a volt Helyőrségi Művelődési Otthon helyén 2021 júliusától várja látogatóit.

A Szindbád Magyarországon egyedülálló, egyes színháztörténeti korokat tematikusan bemutató interaktív tárlatát különleges digitális installációk, tárgyi relikviák, video-térképek alkotják, melyhez többnyelvű audionarrációs program is készül. Megelevenednek a különböző korok jelmezei, amelyeket a modern technika segítségével magukra is ölthetnek a látogatók.


Bencs Villa

A közelmúltban felújított impozáns Bencs Villa régi fényében ragyogva a kultúra és a művészet színhelye, mely már történelmi kávézóval, kiállításokkal és rendezvények, esküvői és üzleti fotózások helyszíneként is várja az érdeklődőket. A város korábbi vendégházát az elmúlt év nyarának végétől a Móricz Zsigmond Színház üzemelteti, mely nagy megtiszteltetést jelent a teátrum számára. A cél nem is lehet más, mint ami a szintén felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad esetében: a legmagasabb minőséget nyújtani az ide érkezőknek.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.