„NÉZŐT ÉS ALKOTÓT EGYARÁNT BOLDOGGÁ TENNI ÖSSZETETT FELADAT” - interjú Horváth Illéssel

Beszélgetés Horváth Illéssel, a Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetőjével


Az elmúlt évad a legtöbb színház számára sajátosan alakult: hagyományos értelemben alig egy-két hónapot lehetett játszani, a többi idő zárt ajtók mögött, inkább a virtuális térben telt. Bár a Móricz Zsigmond Színház kiemelkedően sikeres online programokkal és jelenléttel büszkélkedhet, a legtöbb próbafolyamatot nem követhette bemutató, az előadások „dobozba” kerültek. Hogyan lehet ilyenkor évadot tervezni?

Bizonyos mértékig kényszerpálya, hiszen az elmaradt bemutatókat pótolni kell, így kevesebb újat tudunk tervezni. De mivel a Móricz Zsigmond Színház igen sok bemutatót tart egy évadban, a feladat még így is feladja a leckét. Izgalmas, szórakoztató és tartalmas műveket választani, melyek a társulat tagjait megfelelő minőségű és mennyiségű szereppel látják el, lehetőséget adva a fejlődésre, művészi kiteljesedésre. Nézőt és alkotót egyaránt boldoggá tenni, minőségi előadások létrejöttének feltételeit megteremteni összetett feladat. Egy évadterv összeállítása több hónapig elhúzódó folyamatos munkát jelent, viszont miután összeállt, megkönnyebbüléssel és büszkeséggel töltheti el az embert.


A Színház abban a tekintetben is szerencsés, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpad lehetőséget teremt néhány bemutató nyári megtartására, bérletpótlásra. Milyen előadások kerültek át ide? Korábbi kedvencekkel is találkozhat a közönség?

Eredetileg az évad közepén mutattuk volna be Puskás Tivadar búcsúelőadását, A Napsugár fiúkat, egy nagyon szórakoztató, egyúttal érzelmes, klasszikus vígjátékot; ezt azóta sikerült bepótolnunk a Szabadtérin. Újdonság, hogy egy színpadra felépített kisebb nézőtér segítségével igazi kamaraszínházi hangulatot teremtve megtarthattuk a Bogáncsvirág című kortárs magyar színdarabból készült előadásunkat; elmaradt bérletes előadásaink közül pótoltuk A kriplit Gulácsi Tamás nagyszerű alakításával, valamint az Édes Charity című musical-klasszikust. Nemsokára sor kerül a tavasszal elkészített Funny Girl című musical bemutatójára is Szente Vajk rendezésében. Nagy áldás a Rózsakert, igyekszünk minél több elmaradt előadást bepótolni ott, csak így van esélyünk teljes értékű évadot hirdetni a következő szezonra. 


A nyár Budapesten is öregbítheti a színház hírnevét, az általad rendezett Édes Charity-előadás a Városmajori Színházi Szemle egyik legjobban várt produkciója…

Mi legalábbis nagyon várjuk a vendégjátszást. Természetesen nagyon jóleső szakmai esemény egy vidéki társulatnak a fővárosi meghívás, igyekszünk majd jó teljesítményt nyújtani, méltók lenni a minőségi programsorozathoz. A Városmajori Szabadtéri Színpad nagyszabású fejlesztések útjára lépett; büszke vagyok, hogy beválasztották a mi szeretett előadásunkat, az Édes Charityt is a Szemle műsorába.


Milyen feladatok várnak a közeljövőben, a Móricz Zsigmond Színházban és azon kívül?

Jelenleg a Kőszegi Várszínház új bemutatójára készülök egy kiváló csapattal; nyár végén a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatóinak államvizsga előadásának megrendezésére kaptam felkérést, az év utolsó harmadát pedig már Nyíregyházán töltöm egy kortárs magyar kamaradráma, a Közellenség, majd egy igazi Broadway-szuperprodukció, az Idétlen időkig című klasszikus filmvígjátékból adaptált musical megrendezésével. Ezzel az óriási és izgalmas feladattal zárom 2021-et, ami, remélem, nagyon sok örömet szerez majd a Móricz Zsigmond Színház nézőinek.


Forrás: Nyíregyházi Napló, Sediánszky Nóra

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.